Meldpunt Corona

Clientondersteuning, het best bewaarde geheim van Nederland?

Goh, ik wist niet eens dat jullie er zijn, laat staan dat ik een beroep op jullie kan doen

cliënt      over onafhankelijke cliëntondersteuning
cliëntondersteuning; onafhankelijke cliëntondersteuning; gratis; geheimhoudingsplicht; zorgbelang drenthe

Voor wie en wat is cliëntondersteuning?

Onbekend is onbemind, deze uitspraak geldt deels voor onafhankelijke cliëntondersteuning. En dat is onterecht en jammer want de mensen die een beroep doen op de onafhankelijke cliëntondersteuner zijn vaak heel tevreden. Door hun kennis, ervaringen en onafhankelijkheid helpen de cliëntondersteuners, mensen die hier behoefte aan hebben weer op weg in de, toch wel, lastige wereld van de zorg. Dus, onafhankelijke cliëntondersteuning is er zeker ook voor ú!

Waarom is er cliëntondersteuning?

De zorgwereld is complex. Een ieder die er mee te maken heeft of krijgt, zal dit beamen. Het bestaat uit veel formulieren, vele organisaties die allemaal voor een beperkt deel van de zorg verantwoordelijk zijn en ga zo maar verder. Om de mensen hierin te ondersteunen is onafhankelijke cliëntondersteuning in het leven geroepen. Zij kunnen u helpen de zorg die u of uw naaste nodig heeft, inzichtelijk in beeld te brengen zodat u verder kunt. 

Wat doet de onafhankelijke cliëntondersteuner?

Bent u op zoek naar hulp en ondersteuning, dan kunt u een beroep doen op de onafhankelijke cliëntondersteuners van Zorgbelang Drenthe. Zij staan naast u, denken met u mee en bieden advies. Zij gaan uit van uw belang en wat u nodig heeft zodat u zo zelfstandig mogelijk verder kunt. U houdt dus zelf de regie. U kunt bij de cliëntondersteuner terecht met vragen over bijvoorbeeld de aanvraag en de uitvoering van de dienstverlening op het gebied van de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen en ook als u een Wlz-indicatie (wet langdurige zorg) heeft, kunt u bij de cliëntondersteuner terecht. 

Kan ik een beroep doen op de cliëntondersteuner en wat kan de cliëntondersteuner dan voor mij betekenen?

Iedereen kan bij de cliëntondersteuner terecht met hulpvragen. En dit geldt zeker voor mensen met hulpvragen die met verschillende regelingen te maken hebben bijvoorbeeld zorg, jeugd, onderwijs, inkomen, werk, wonen, vervoer, welzijn. Veel vragen hebben raakvlakken met elkaar maar de lijnen lopen vaak wel via verschillende organisaties/instanties zoals zorgverzekeraar, gemeenten, woningcorporatie etc. Het is een complex geheel, zeker als je hier niet dagelijks mee te maken hebt. 

U kunt bij de onafhankelijke cliëntondersteuner terecht voor bijvoorbeeld:

  • informatie en advies;
  • hulp bij het helder formuleren van vragen als: 'waar loop ik precies tegenaan en hoe wil ik dit oplossen?';
  • informatie over uw rechten en klachtmogelijkheden;
  • ondersteuning bij het kiezen en aanvragen van passende ondersteuning en zorg; 
  • voorbereiden en ondersteunen bij gesprekken zoals het keukentafelgesprek;
  • ondersteuning bij verbetering van de zorg en bemiddeling;
  • hulp en ondersteuning tijdens een officiële klachtenprocedure of bezwaar- en beroepsprocedure.

Hoe onafhankelijk is de cliëntondersteuner?

Onze cliëntondersteuners zijn werkzaam bij Zorgbelang Drenthe en daardoor onafhankelijk van gemeenten, zorgverleners of andere instanties. Dit is ook de basis waaruit zij kunnen werken. Zij kijken naar waar u behoefte aan heeft, 'maatwerk' zogezegd. Verder hebben de cliëntondersteuners geheimhoudingsplicht. 

Hoeveel kost het? 

Een beroep doen op onafhankelijke cliëntondersteuning kost u niets. De dienstverlening is gratis. 

Dus heeft u zelf behoefte aan ondersteuning of bent u de naaste van iemand die ondersteuning in de zoektocht naar de juiste zorg kan gebruiken, neem dan contact met ons (050-727 1500 of info@zorgbelang-drenthe.nl) op.

De onafhankelijke cliëntondersteuner helpt u verder!

Meer over cliëntondersteuning

Deel dit artikel op: