Meldpunt Corona

Blokhuis wil preventie onderdeel maken van Zorgverzekeringswet

Blokhuis wil preventie onderdeel maken van Zorgverzekeringswet; preventie; zorgverzekeringswet; suikertax; zorgbelang drenthe

Het moet aantrekkelijker worden voor zorgverzekeraars om te investeren in preventie voor hun klanten. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS overweegt hiertoe de Zorgverzekeringswet zodanig aan te passen dat preventie er onderdeel van wordt. Ook sluit hij niet uit dat er een suikertax komt, oftewel een belasting op suiker in voedingsmiddelen.

Dit zei de staatssecretaris tijdens het congres van Diagnose Voeding & Gezondheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Blokhuis wil inzetten op meer preventie in plaats van zware zorg. "In Nederland geven we ruim 80 miljard uit aan zorg en 2 miljard aan ziektepreventie. Dat is een enorme disbalans waar dit kabinet verandering in wil brengen." Deze kabinetsperiode gaat er 170 miljoen euro naar preventie.

Risicovol
Blokhuis ziet een belangrijke rol weggelegd voor de zorgverzekeraars. Hij juicht het toe dat individuele verzekeraars stappen zetten, zoals Menzis dat het SamenGezond-programma heeft geïntroduceerd in 2017. Preventie is voor zorgverzekeraars niet een vanzelfsprekende taak, hierin geld steken is volgens de bewindsman zelfs risicovol. "Klanten kunnen gezonder gaan leven als gevolg van de inspanningen van de zorgverzekeraar en toch het jaar erop besluiten over te stappen naar een concurrent."

Blokhuis wil dan ook uitzoeken of er een manier is om verzekeraars te stimuleren om toch werk te maken van preventie. In het huidige zorgstelsel staat hier geen vergoeding of andere prikkel tegenover. "We moeten praten over mogelijkheden om preventie op de een of andere manier in te passen in de Zorgverzekeringswet." Hierover gaat hij praten met de zorgverzekeraars.

Klik hier voor voor hele artikel op SKIPR

Deel dit artikel op: