050 - 727 15 00

Geluk bij een ongeluk

Geluk bij een ongeluk

Een persoonlijk verhaal

Ruim 3 jaar geleden kreeg ik een ernstig auto ongeluk, slechts 4 kilometer van mijn huis en ook nog op de verjaardag van mijn partner. Een onoplettende bestuurder van een bestelbusje sloeg vanuit tegenovergestelde richting pal voor mijn auto linksaf met een (bijna) frontale botsing tot gevolg. Auto total loss en omstanders die mij bevrijdden uit iets dat ooit een personenauto was geweest. Nog voor de ambulance arriveerde kwam mijn inmiddels geïnformeerde partner aan, die als eerste aanblik de auto zag en even verderop mij aantrof. Hoewel bij bewustzijn, bleek ik niet adequaat te reageren op de vragen die werden gesteld en ik werd dan ook weggebracht naar de dichtstbijzijnde spoedpost van een streekziekenhuis. Na allerlei onderzoeken en een sterke toename van de pijn, werd uiteindelijk vastgesteld dat ik ‘slechts’ een gebroken middenvoetsbeentje had, een gekneusd borstbeen en een aantal gekneusde ribben. De airbags hadden hun werk gedaan en mijn leven gered…

Eenmaal weer thuis, met een voet in het gips en met krukken waarmee ik nog geen stap kon verzetten, belandde ik op mijn eigen bed. In één fractie van een seconde had mijn leven voorbij kunnen zijn. Ik, die altijd vol energie plannen bedenk en ze vervolgens ook direct wil uitvoeren. Ik, die haast nooit ziek ben, nu noodgedwongen op non-actief. Maar ik was er nog en nam mezelf voor dat ik volledig zou herstellen en wel zo snel mogelijk ook. Want ik was nog steeds een mens die kon denken, die kon voelen en – zij het beperkt – ook nog dingen kon doen. Dat ik samen met mijn partner een mooi leven mag leiden, dat ik betekenisvol werk heb en bovendien iets kan betekenen voor anderen.

Eerder in datzelfde jaar had ik kennisgemaakt met het concept van Positieve Gezondheid en de nieuwe definitie: “Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en de eigen regie te voeren in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven.” Onwillekeurig was ik – een paar uur na mijn ongeluk – zelf bezig om te kijken naar alles wat ik nog wel kon en naar de mooie dingen in mijn leven. Nee, dat ongeluk zou mij er niet onder krijgen! Door de vele kneuzingen en bloeduitstortingen verergerde de pijn, die ik noodgedwongen met sterkere medicatie (die tot de opiaten behoren) moest bestrijden. Na een week won mijn wil om die medicatie zo snel mogelijk af te bouwen het van de pijn. Nog een week later kreeg ik ‘loopgips’ wat een bedrieglijke term is voor wat ‘rond hobbelen’ in huis tussen twee krukken. Met ups en downs vorderde in de tijd die volgde mijn herstel en in die tijd nam ik de beslissing dat ik ‘iets’ met Positieve Gezondheid wilde doen in mijn werkzame leven. In weerwil van de prognose dat mijn herstel (veel) langer in beslag zou nemen, was ik binnen drie maanden weer vrijwel geheel aan het werk (weliswaar met blijvend restletsel) en besprak mijn voornemen met onze toezichthouders. Die reageerden positief waardoor ik vanuit mijn rol bij Zorgbelang Drenthe de ruimte kreeg om met Positieve Gezondheid aan de slag te gaan. Begin 2017 resulteerde dat in het initiatief om een netwerk te starten met de bedoeling om op die manier een bijdrage aan een duurzaam gezond(er) Drenthe te leveren.

Twee jaar later is er een bloeiend netwerk ontstaan en mag ik regelmatig een presentatie verzorgen rond het thema Positieve Gezondheid. Soms vertel ik bovenstaand verhaal om anderen te inspireren. Voor mij ‘werkt’ Positieve Gezondheid en is het voor mezelf een geluk bij een ongeluk!

Jan van Loenen

Klik hier voor meer informatie over het Drents Netwerk Positieve Gezondheid (DNPG)

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland