Blog: Help de cliënt verzuipt!

Van uitdaging naar oplossing..
Voor veel mensen is ons zorgstelstel ongelofelijk ingewikkeld. Waar kan ik met een bepaalde hulpvraag terecht? Bij welk loket moet ik zijn? Op welke wijze kan ik mijn hulpvraag zo duidelijk mogelijk overbrengen, bijvoorbeeld in een keukentafelgesprek. Zo maar een aantal vragen waarmee je te maken krijgt wanneer de persoonlijke situatie in jouw leven verandert. Er zijn veel mogelijkheden om mensen op weg te helpen als ze op zoek zijn naar geschikte ondersteuning. Sociale (wijk)teams, Wmo-consulenten, klantmanagers, sociaal werkers, wijkverpleegkundigen, huisartsen enz. Maar waar begin je als je iets krijgt waardoor je leven op zijn kop staat? Soms moet je bij de gemeente zijn, soms bij de zorgverzekeraar of het zorgkantoor. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan hierbij de helpende hand bieden. Een persoon die als ‘levensbrede wegwijzer’ luistert naar het verhaal en helpt te ordenen zonder direct in oplossingen te schieten. Iemand die weet welke mogelijkheden er allemaal zijn en soms ook meegaat naar een (keukentafel)gesprek.
Maar niet alleen het zorgstelsel is ingewikkeld, ook de cliëntondersteuning is een complexe aangelegenheid die versnipperd is en inmiddels een grote diversiteit kent. Bovendien is bij lang niet iedereen bekend dat deze dienstverlening überhaupt bestaat en onderdeel is van de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om hierin verbetering te bewerkstelligen heeft het kabinet voor de komende jaren extra middelen beschikbaar gesteld (in totaal € 55 miljoen voor 4 jaar). In de Kamerbrief van 12 juli 2918 schrijft minister Hugo de Jonge o.m. het volgende.
“De essentie van cliëntondersteuning is voor mij dat iemand naast de cliënt staat en hem of haar met informatie, advies en voorlichting bij staat om een hulpvraag te verhelderen, de weg te vinden in een voor veel mensen complex stelsel en in het contact met gemeenten, zorgkantoren, instanties en aanbieders. Cliëntondersteuning kan eenmalig zijn, maar kan ook periodiek nodig zijn gedurende een enige of langere tijd. De ondersteuning heeft extra waarde wanneer sprake is van grote kwetsbaarheid bij de cliënt, bijvoorbeeld vanwege verstandelijke beperkingen, beperkte sociale vaardigheden of gebrek aan een sociaal netwerk.
Door cliëntondersteuning worden regie en zelfredzaamheid versterkt, krijgen kwetsbare mensen passende voorzieningen om grip op hun leven te versterken of om naar vermogen mee te doen in de samenleving, of ontvangen ze de langdurige zorg die nodig is. Wanneer de hulpvraag zich uitstrekt over meerdere levensdomeinen, kan cliëntondersteuning ook daarop adviseren en een bijdrage leveren aan integrale dienstverlening door gemeenten en instanties.”
Misschien is de laatste zin van het citaat uit de Kamerbrief wel het allerbelangrijkste, integrale dienstverlening door gemeenten en instanties. De mens als ongedeeld individu met een hulp- of ondersteuningsvraag past niet in een hokje van een wettelijk regime. Ik zie mooie initiatieven om zorg en welbevinden meer met elkaar in samenhang te brengen. Toch is dat wat mij betreft ook nog een van de grootste uitdagingen voor de komende tijd, een échte verbinding tussen het zorgdomein en het sociale domein. Vanuit het perspectief van inwoners kan Zorgbelang Drenthe hieraan een belangrijke bijdrage leveren.
Want uitdagingen voorzie je samen met de mensen om wie het gaat van oplossingen!
Jan van Loenen