Ambulances rijden vaker om naar ziekenhuis dat verder weg ligt

ambulances; omrijden; verder rijden; ziekenhuis; drenthe; groningen; aantal stops gestegen; umcg ambulancezorg; tynaarlo; umcg ambulancezorg tynaarlo

Spoedafdelingen vragen ambulances uit Drenthe en Groningen steeds vaker hun ziekenhuis te mijden, omdat ze geen extra patiënten kunnen opnemen. In het verleden gebeurde dit sporadisch. In Drenthe is het aantal ‘stops’ gestegen van twee naar vier keer per dag.

Volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg geeft de verdubbeling in Drenthe een duidelijke trend aan. ,,Het is zorgwekkend. Omrijden naar een ziekenhuis dat verder weg ligt is nodig, omdat afdelingen regelmatig kampen met personeelstekorten.’’ Ook de verdeling van zorgspecialisaties over de ziekenhuizen en steeds complexere patiënten spelen een rol.

Beschikbaarheid

Maureen Wiersma, woordvoerder van UMCG Ambulancezorg uit Tynaarlo, bevestigt een toename van het aantal ‘stops’. Zij zegt dat er plannen zijn om meer ambulances in Drenthe te stationeren, zodat in ieder geval de beschikbaarheid wordt vergroot.

Wiersma zegt wel dat het lastig is om genoeg personeel te vinden dat alle diensten op de extra ambulances kan draaien. Ook in Groningen moeten ambulances vaker omrijden, al zijn exacte cijfers nog niet voorhanden. In juni wezen Noord-Holland en Flevoland al op een verdubbeling van het aantal ‘stops’.

Patiënten die in direct levensgevaar zijn, worden nooit geweigerd bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Als een situatie niet levensbedreigend is, mag een ambulance naar een verder gelegen hospitaal rijden.

Zorg in de regio

De Tweede Kamer behandelde maandag de initiatiefnota ‘Zorg in de regio’ van het CDA. Tijdens het debat werd gewezen op de sluiting van meer afdelingen in streekziekenhuizen. Specialistische zorg wordt vaker gecentraliseerd.

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat gemeenten invloed moeten hebben bij grote veranderingen in de ziekenhuiszorg. ,,Het lokaal bestuur is de vertegenwoordiger van alle belangen van de lokale gemeenschap. Die rol wordt altijd gebagatelliseerd.’’ De gemeenten moeten bij het maken van plannen aan tafel zitten met zorgverzekeraars en ziekenhuizen.’’

Minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg en Sport) vindt meepraten bij de ontwikkeling van plannen prima, maar besluiten nemen is een zaak van de ziekenhuizen. ,,De factor personeel is heel belangrijk. Dat speelt ons parten. Dit thema raakt de samenleving en gaat mensen onder de huid zitten.’’

Bron: DvhN, 9 september 2019

Lees verder

Deel dit artikel op: