Afslankprogramma's nog niet beschikbaar bij Drentse huisarts

Assen-Huisartsen in Drenthe kunnen een veelbelovend nieuw leefstijlprogramma nog niet aanbieden aan de duizenden Drentse patiënten met overgewicht. Er zijn financiële en praktische obstakels.
Dat zegt Siska van der Vlugt van HZD (Huisartsenzorg Drenthe), de organisatie van de Drentse huisartsen met samen 483.000 patiënten. ,,Er moet nog ontzettend veel geregeld worden voordat we dit overal in Drenthe kunnen aanbieden.”
Met een nieuw tweejarig leefstijlprogramma in de basisverzekering wil staatssecretaris Paul Blokhuis mensen met overgewicht kosteloos gezonder leren leven. Het valt onder het Nationale Preventieakkoord van de rijksoverheid en zit sinds 1 januari in het pakket van de basisverzekering. Het nieuwe eraan is dat het zich niet alleen richt op voeding, maar ook op verandering van leefstijl en gedrag. Coaches begeleiden mensen individueel, een flink deel gebeurt ook in groepsverband.
Uit onderzoek van het tv-programma De Monitor blijkt dat veel van de huisartsenorganisaties het afslankprogramma voorlopig niet aanbieden. Ook in Drenthe, waar het percentage van mensen met overgewicht het hoogst is, sluit de HZD voorlopig nog geen contracten af met leefstijlcoaches. Van der Vlugt zegt dat er weinig coaches beschikbaar zijn. ,,Ze kunnen slechts een beperkt aantal mensen behandelen.”
Ze vindt de nieuwe methode wel goed. ,,,Wat ik mooi vind is dat het nu niet alleen gaat om voeding of beweging maar ook over gedrag. Iemand weet heus wel dat hij niet te veel snacks moet eten, maar daarnaar handelen is lastig. En ik geloof ook wel in groepsprocessen. Dat zie je ook wel met groepen die stoppen met roken: dat die effectiever zijn door de groepsdynamiek.”
De strijd tegen overgewicht, dat suikerziekte en hart- en vaatklachten kan veroorzaken, is volgens Van der Vlugt enorm complex. ,,Zeker in Drenthe is dit een groot probleem. Dit programma kan helpen. We kijken wat allemaal nodig is om het in te voeren. Dan doen we de verzekeraar een voorstel.” Ze denkt dat huisartsen op zijn vroegst in juli het leefstijlprogramma aanbieden.
Staatssecretaris Blokhuis erkent de slechte start van het leefstijlprogramma: ,,Ik span mij in om het nog in 2019 tot een succes te maken.”
Klik hier voor uitzending De Monitor van 13 januari 'nieuw in de basisverzekering: de leefstijlcoach'
Bron: DvhN, 12-01-2019