4 december: regionale bijeenkomst toegankelijkheid en inclusie

toegankelijkheid; vn-verdrag rechten voor mensen met een handicap; vn-verdrag; inclusie; toegankelijkheid; gemeenten; drenthe; vng; noordenveld
onderwerp     regionale bijeenkomst Toegankelijkheid en Inclusie (Regio Noord-Oost)
datumwoensdag 4 december 2019
tijd12.30-17.00 uur
locatiegemeente Noordenveld, de Brinkhof, Brink 1, 9331 AA  Norg
doelgroepgemeenteambtenaren die zich bezig (willen) houden met inclusie,
het VN-verdrag Handicap en mensen met een beperking
kostengeen kosten
aanmeldenaanmeldformulier
meer informatie     Kerstin Leidorf, VNG
organisatorVNG


Wilt u aan de slag met het uitvoeren van het VN-verdrag Handicap, maar weet u niet goed hoe? Bent u benieuwd hoe andere gemeenten dit aanpakken?
Steeds meer gemeenten werken actief aan toegankelijkheid en inclusie. Daar kunnen we veel van leren. VNG organiseert verspreid door Nederland vijf regionale bijeenkomsten waar gemeenten kennis en ervaring kunnen uitwisselen en elkaar zo verder op weg kunnen helpen.

  • Verschillende gemeenten vertellen hoe zij inclusief beleid lokaal hebben vormgegeven; hoe zijn ze tot een lokale inclusie agenda gekomen en hoe hebben zij daarbij ervaringsdeskundigen betrokken?
  • De VNG presenteert verschillende handreikingen die beschikbaar zijn voor gemeenten om hen te ondersteunen in het werken aan lokaal inclusief beleid.
  • In verschillende masterclasses zoomen we in op specifieke inclusie-thema’s, zoals digitale toegankelijkheid en bewustwording en bejegening.


In juli 2016 heeft Nederland het VN-Verdrag rechten voor mensen met een handicap geratificeerd. Alle gemeenten zijn inmiddels verplicht om uitvoering te geven aan dit verdrag middels een Lokale Inclusie Agenda. Lees op de webpagina Iedereen doet mee meer over dit Verdrag, de lokale inclusieagenda en hoe de VNG gemeenten ondersteunt bij het werken aan een toegankelijke en inclusieve gemeente.

Naar agenda

Deel dit artikel op: