Meldpunt Corona

27 maart - Aantal patiënten dat in de regio Noord-Nederland in de ziekenhuizen is opgenomen met COVID-19

roaz; bestuurlijk overleg; regionaal overleg acute zorg; noord-nederland; zorgbelang-drenthe

Middels deze update houdt het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ NN) u op de hoogte van het aantal COVID-19 patiënten dat op dit moment in de regionale ziekenhuizen is opgenomen.

Vandaag om 10.00 uur waren 199 COVID-19 patiënten1 opgenomen op een niet IC-bed, en 45 patiënten1 op een IC-bed.

Opnames COVID-19  
 niet-IC1     IC1
Groningen8239
Friesland8118
Drenthe36  9
TOTAAL19966
waarvan uit andere regio's     9049


1. Dit betreft patiënten met een aangetoonde besmetting met COVID-19 of een
verdenking daarop.

Geen cijfers over beschikbare beddencapaciteit

Het Strategisch Kernteam COVID-19 Noord-Nederland heeft besloten om geen cijfers omtrent de beschikbare beddencapaciteit in de regio te gaan publiceren. Ate van der Zee, voorzitter van het Strategisch Kernteam, hierover: ‘Het regionaal overleg (IC-) capaciteit monitort 7 dagen per week de beschikbare beddencapaciteit in Noord-Nederland. Dagelijks is inzichtelijk hoeveel patiënten met COVID-19 er in de ziekenhuizen in de regio zijn opgenomen en hoeveel IC en niet-IC bedden er nog beschikbaar zijn. Deze gegevens zijn van groot belang bij het coördineren van patiëntenstromen in de regio en daarbuiten. De interpretatie van deze gegevens door anderen dan de leden van het regionaal overleg blijkt regelmatig tot verwarring en
verkeerde conclusies te leiden. Daarom heeft het kernteam besloten deze gegevens niet te verspreiden.’

Continuïteit van zorg

Continuïteit van zorg blijven garanderen tijdens de COVID-19 uitbraak is onze belangrijkste taak. De zorgorganisaties in Noord-Nederland zijn goed voorbereid op een toename van het aantal COVID-19 patiënten. Zij stellen andere zorg uit waar dat mogelijk is; inmiddels hebben de ziekenhuizen ca. 50-70% van de uitstelbare zorg afgeschaald. Noodzakelijke zorg, zoals bijvoorbeeld oncologische of acute zorg, blijft daar gegarandeerd. Door af te schalen maken de ziekenhuizen bedden, personeel en middelen vrij voor het moment dat Noord-Nederland te maken krijgt met een toename van het aantal COVID-19 patiënten. Het aantal IC-bedden kan in de komende weken fors worden uitgebreid, afhankelijk van de behoefte.

Het Strategisch Kernteam draagt ervoor zorg dat, met de overname van patiënten uit andere delen van het land, de ziekenhuiscapaciteit voor het Noorden op peil blijft.

Bron: ROAZ NN, 27 maart 2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: