Meldpunt Corona

1 op de 6 ouderen is eenzaam tijdens de vakantieperiode

Ouderen die zich eenzaam voelen, spreken in de zomer zo’n acht dagen helemaal niemand.

www.eentegeneenzaamheid.nl
eenzaamheid;

Laat iets van je horen

De zomer is voor veel mensen een leuke tijd. Samen genieten van mooi weer of er lekker even tussenuit. Maar, voor veel ouderen kan het een lange periode van eenzaamheid zijn. Familie, vrienden en kennissen zijn met vakantie. Hobby- en sportclubs hebben een zomerstop. Het is daarom belangrijk in de zomermaanden contact te houden, al is het maar met een klein gebaar.

In Nederland voelt meer dan de helft van de ouderen zich eenzaam. Zij missen het gevoel van contact met anderen. In de zomer is dit gevoel bij 1 op de 6 ouderen nog sterker aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat zij gemiddeld wel acht dagen helemaal niemand spreken!

Wat kun je doen als je op vakantie gaat?

Laat wat van je horen, juist in de zomer. Plan contactmomenten in, maak tijd en vraag hoe het eigenlijk gaat. Hoe je signalen van eenzaamheid kunt herkennen en welke gesprekstips je kunt gebruiken, lees je op deze pagina. Heeft de oudere zin om deel te nemen aan een initiatief tegen eenzaamheid? Dan kun je helpen door de initiatieven in zijn of haar gemeente te bekijken en te vragen welke activiteiten er in de zomer zijn. Hier vind je een lijst met initiatieven door het hele land.

Wat kun je doen als je thuisblijft?

Er zijn veel leuke initiatieven in Nederland tegen eenzaamheid. Bekijk of één van onderstaande initiatieven jou aanspreekt of ga direct naar de lijst met initiatieven door het hele land en laat je inspireren. Je kunt ook bekijken welke initiatieven er al in jouw gemeente zijn. Misschien krijg jij wel een idee om eenzaamheid tegen te gaan en start je je eigen initiatief!

Bron: www.eentegeneenzaamheid.nl

Meer nieuws

Deel dit artikel op: